7 nasvetov kako se izogniti prazničnemu sladkemu kaosu

Blog

7 nasvetov kako se izogniti prazničnemu sladkemu kaosu

Mamice, katero hrano vaši otroci najbolj obožujejo? Sladkarije seveda! 🙂 Nasploh kadar pridejo prazniki. Z Veliko nočjo tik pred vrati, so trgovine že polne različnih zajčkov, jajčk in drugih sladkarij, ki jih otroci že nestrpno čakajo. Malo sladkega malčkom zagotovo ne bo toliko škodilo, a problem se pojavi, ko se zaradi praznikov doma kar naenkrat pojavi ogromno sladkih pregreh, ki bi si jih mali najraje kar vse po vrsti privoščil v enem dnevu. Da boste lahko vsaj malo omilili praznični sladki kaos, smo vam pripravili par nasvetov.

1. NAPOLNITE OTROŠKI TREBUŠČEK
Če boste poskrbeli, da bo vaš malček imel več obrokov dnevno vključno z zdravimi malicami, mu bodo sladkarije dišale manj kot sicer in želja po še enem čokoladnem zajčku bo občutno manjša.

2. POSKRBI ZA ZDRAVE ALTERNATIVE
Niso vse sladkarije slabe. Na trgu je veliko zdrave izbire, ki so po okusu lahko še boljše od navadnih sladkarij. Zato se pripravite in za praznike omaro raje napolnite z organskimi sladkimi priboljški, ki bodo za otroke veliko koristnejši. Uporabite lahko tudi Medenke, ki so zdrava alternativa sladkarijam, pa še izvrstnega okusa so! 😉

3. IZBIRA SLADKARIJ
Ni pomembo le to koliko sladkarij otrok poje, temveč tudi kakšne so te sladkarije. Raziskave so pokazale, da so v osnovi veliko slabše sladkarije, ki dolgo časa ostanejo v ustih, recimo različni bomboni ter lizike, ki jih otroci ližejo dlje časa, saj imajo zelo slab vpliv na zobe.

4. POSTAVI PRAVILA
Najlažje je, če otroku postavite nekaj pravil pri uživanju sladkarij, recimo, en čokoladni zajček na dan. Otrok bo tako vedel, kdaj bo na vrsti sladkarija, ob enem pa le te porazdelite in v njih lahko uživate več dni.

5. VELIKO VODE
Voda ni pomembna le za hidracijo, temveč tudi zaščiti zobe. Ko otroci uživajo zelo sladko hrano, je pomembno, da ob tem popijejo tudi veliko vode, ki bo sladkor sprala iz zob. Če bodo malčki popili dovolj vode, se bodo počutili tudi bolj site in želja po sladkem bo izginila.

6. BODITE SVOJEMU OTROČKU V ZGLED
Otroci seveda sledijo svojim staršem in posnemajo njihovo obnašanje. Zato tudi ti malo popazi koliko sladkarij boš pojedla med temi prazniki, da boš otrokom lahko dober vzgled.

7. PO PAMETI
Prazniki so čas zabave, zato kljub vsemu, otrokom ni smiselno v celoti prepovedati sladkarije ali jih zelo omejevati. Nekaj dni na leto, ko si privoščijo več sladkega ne bo naredilo takšne škode, seveda, če drugače jedo zdravo. Ob upoštevanju zgornjih nasvetov pa bo škode seveda še manj!

Medenka vam želi lepe Velikonočne praznike!

KLJUČNE BESEDE: sladkarija, otroci, prazniki