Med namesto sladkorja

Blog

Med namesto sladkorja

Prejšnji teden smo pisali o tem kako je sladkor nevaren za naše telo. Seveda na tržišču obstaja veliko dobrih in tudi manj dobrih alternativ. Ena izmed najboljših pa je seveda med. Čeprav je med sladilo, ima ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje. Nikakor ne sodi v kategorijo praznih kalorij, kot sladkor, ampak ima bogato mešanico vitaminov in mineralov, med njimi najdemo vitamina A in C, kalcij in železo. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom v telesu. Med zaradi tega pozitivno vpliva na telesno odpornost in skrbi, da smo bolj imuni na različne bolezni. Nekatere raziskave celo pravijo, da naj bi preventivno deloval celo proti demenci in raku.

In zakaj je med nedvomno boljša izbira kot sladkor? V raziskavah so ugotovili, da med izboljša maščobe v krvi, zniža vnetja v telesu in minimalno vpliva na raven glukoze v krvi. Poleg tega pa nasprotno kot sladkor, med pomaga pri znižanju telesne teže, predvsem, če ga zaužiješ v kombinaciji z limoninim sokom in cimetom. Med je tudi vir ne procesirane energije, super je, če ga vključiš v zajtrk in si tako zagotoviš energije za celi dan. Zaužiješ ga lahko tudi pred športno aktivnostjo in tako še povečaš intenzivnost. Super naj bi deloval tudi na regeneracijo mišic in je zaradi tega dobra izbira tudi za športnike.

Med je torej odlična alternativa nezdravemu sladkorju. Uporabiš ga lahko za sladkanje čaja, kave, različnih sladic ter še in še. Vendar pa je pomembno, da meda ne segrevaš preveč, saj se pri visokih temperaturah uničijo njegove dobre sestavine. Najboljše je, da počakaš da se čaj vsaj malo ohladi in šele takrat dodaš med.

Seveda pa je pomembno, da je izbrani med kvaliteten, saj ima le takšen vse naštete pozitivne vplive na tvoje telo. V naših Medenkah zato uporabljamo le najboljši domači slovenski med. 🙂