Zakaj je sladkor nevaren za nas?

Blog

Zakaj je sladkor nevaren za nas?

Sladkor, ki ga na žalost najdemo že skoraj v vsaki jedi, ima na naše zdravje precej slabe učinke, ki vodijo tudi do nekaterih bolezni. In zakaj je tako slab?

Sladkor nima nikakršne hranilne vrednost in v naše telo doda le prazne kalorije. Ne vsebuje proteinov, dobrih maščob, vitaminov ali mineralov. Če sladkor predstavlja 10-20% vseh kalorij, ki jih dnevno zaužijemo, to pomeni, da začne telesu primanjkovati bistvenih hranilnih snovi.

Sladkor pa je seveda zelo škodljiv tudi za zobe, saj zagotavlja hitro prebavljive energije, s katerimi se hranijo slabe bakterije v ustni votlini.

V našem prebavnem taktu se sladkor razdeli na dva preprosta sladkorja, glukozo in fruktozo. In ravno fruktoza predstavlja problem. V določenih količinah fruktoza ni tako nevarna, najdemo jo recimo v sadju, ki je zelo zdravo, nekaj fruktoze pa za naše zdravje ni nevarno, če jo v obliki dodanega sladkorja zaužijemo po fizični aktivnosti. Če pa v telo vnesemo večjo količino dodanega sladkorja pa to za jetra pomeni preveč fruktoze, katero začnejo jetra skladiščiti kot maščobo.

Zdravi in aktivni ljudje lahko prenesejo več sladkorja, kot tisti, so neaktivni ter se nezdravo prehranjujejo.

Večje količine fruktoze pa vplivajo tudi na višanje slabega holesterola in z njih povezane probleme.

To je le nekaj negativnih posledic, ki jih prinaša uživanje sladkorja. Veliko bomo naredili za naše zdravje, če bomo omejili procesirano hrano, preproste ogljikove hidrate, kot so bel kruh in testenine, sladkane pijače, sladice in sladkor na splošno. V današnjem času nam je na voljo toliko zdravih alternativ, da izogibanje sladkorju nikakor ne bi smel biti problem.

Za sladkanje pa si seveda privoščimo Medenko, našemu zdravju ne bo škodovala, ampak mu bo celo koristila. 🙂