Zakaj moraš v svojo prehrano nujno vključiti cimet

Blog

Zakaj moraš v svojo prehrano nujno vključiti cimet

Cimet je že od nekdaj poznan po svojih zdravilnih učinkih na človeško telo. Pa še super okus ima! Vendar pogosto kar pozabimo na tole zdravilno začimbico, zato smo ti pripravili razlogov zakaj se mora cimet pogosteje pojavljati v tvoji prehrani.

1. IMA VELIKO ANTIOKSIDANTOV
Cimet v sebi skriva veliko dozo antioksidantov. Za le te pa vemo, da ščitijo naše telo pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali vse okrog nas. Še več, v študiji kjer so primerjali 26 različnih začimb, je po vsebnosti in moči antioksidantov zmagal ravno cimet. Ni slabo kajne?

2. CIMET DELUJE PROTIVNETNO IN AKTIBAKTERIJSKO
Cimet super deluje tudi na vnetja, ki se dogajajo v našem telesu. Pomaga pri boju z infekcijami ter popravlja že narejeno škodo, ki so jo povzročila različna vnetja. Cimet celo pomaga zmanjšati tveganja za nastanek bolezni.
Pomaga pa tudi pri različnih bakterijah, celo pri zobni gnilobi in slabem zadahu.

3. CIMET LAHKO ZMANJŠA SLAB HOLESTEROL
Cimet pozitivno vpliva na vse, ki se borijo z diabetesom tipa dva. Vendar je izjemno priporočljiv tudi za tiste, ki takšnih problemov nimajo, saj znižuje slab holesterol, kateri v današnjem času marsikomu povzroča težave. Poleg tega pa, če redno uživaš cimet, bo ta poskrbel, da občasna hrana polna slabih maščob na tvoje zdravje ne bo vplivala tako drastično, kot bi sicer.

4. POMAGA PRI ZDRAVLJENJU SIMPTOMOV ALZHEIMERJEVE IN PARKINSOVE BOLEZNI
Obe bolezni sta trenutno še vedno neozdravljivi. A simptomi se lahko vsaj malo omilijo. Tukaj pa zopet nastopi cimet, saj pomaga nevronom in izboljšuje gibljivost pri teh, ki trpijo za omenjenima boleznima.

5. ZAŠČITA PRED RAKOM
Po nekaterih raziskavah naj bi cimet dobro deloval tudi kot preventiva in v procesu zdravljenja raka. Deloval naj bi tako, da zmanjša rast rakovih celih, le tem pa naj bi bil celo strupen. Čisto točnih raziskav zaenkrat še ni, vendar strokovnjaki menijo, da je glede na njegovo vsebnost antioksidantov zagotovo nekaj na tem.

6. UPORABEN TUDI V KOZMETIKI
O preprečitvi slabega zadaha je napisano že zgoraj, cimet pa lahko uporabiš tudi pri pripravi domačih zobnih past ali pa v trgovini pogledaš za tistimi, ki ga vsebujejo. Cimet je tudi odlična sestavina domačih mask za obraz, saj kot vemo, deluje protivnetno. Predvsem v boju proti aknam je super kombinacija maske z ovsenimi kosmiči.

Čeprav so našteti super razlogi zakaj je potrebno cimet vpeljati v svojo prehrano, pa te moram opozoriti, da je cimet v prevelikih količinah našemu telesu lahko strupen! Zato z njim ne pretiravaj, navodila pravijo, da ga lahko zaužijemo približno eno žličko na dan. Najlažje tako, da z njim obogatiš različne sladice (predvsem zdrave!), uporabiš ga lahko v čaju, kavi, sadnih napitkih ter različnih kašah. Ravno zaradi njegovih zdravih lastnosti, se je cimet znašel tudi v naših Medenkah. Da poleg sladkanja, narediš še nekaj dobrega za svoje zdravje.

Uporabiš pa ga lahko tudi v kombinaciji z mlekom za slajše spanje. Ščepec cimeta streseš v kozarec toplega mleka, lahko je to kravje ali kakšno drugo, dodaš malo meda in okusen napitek, ki te bo ponesel v spanje je pripravljen. Radi ga imajo tudi otroci, z njim lahko nadomestiš tudi sladkorja poln kakav.

Lahko pa seveda v kozarec meda iztisneš kar Medenko z okusom cimeta ali se celo poigraš z različnimi okusi! 🙂

Vir: www.organicauthority.com

KLJUČNA BESEDA: cimet