Zdrava prehrana za mlade športnike

Blog

Zdrava prehrana za mlade športnike

Če si mlad športnik si zagotovo že kdaj odšel na trening ali tekmo s praznim želodcem. To nikakor ni primeren način, saj moraš poleg telesne pripravljenosti vedno skrbeti tudi za zdravo prehrano. Zdrava prehrana je izjemno pomembna tako za mlade, kot starejše, tiste, ki se ukvarjajo s športom in tudi tiste, ki se ne.
Za mlade športnike, ki želijo na tekmah in treningih dati vse od sebe, pa smo pripravili par nasvetov za zdravo prehrano, ki bo poskrbela za še boljše dosežke.

PRIVOŠČI SI DOBER ZAJTRK

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva ter osnova zdrave prehrane. Seveda pa je tudi pomembno iz česa je sestavljen prvi obrok dneva. Najboljše je, če dan začneš z polnovrednimi ogljikovimi hidrati ter zdravimi beljakovinami. Privoščiš si lahko recimo jajca s polnozrnatim kosom kruha, ovsene kosmiče namočene v mleku ali pa smuti pripravljen iz grškega jogurta in svežega sadja. Super okusno in še zdravo povrh!

NE PRESKAKUJ OBROKOV

Zdrava prehrana je sestavljena iz več obrokov dnevno. Dobro je če si med večjimi obroki privoščiš zdravo malico in ne posegaš po procesirani prehrani. Mladi športniki in tudi tisti, ki se s športom ne ukvarjajmo med šolskim poukom pozabijo na lakoto ali pa si privoščijo različne sladkarije iz avtomatov. Poskrbi raje za zdravo malico, ki vsebuje sadje, zelenjavo, oreščke, jogurte in podobno. Takšna hrana bo poskrbela tudi za boljšo osredotočenost in seveda za obilo energije.

POSKRBI ZA DOBRE OGLJIKOVE HIDRATE IN DOVOLJ BELJAKOVIN

Ogljikovi hidrati našemu telesu priskrbijo energijo, vendar je pomembno, da izbiramo polnovredne izdelke. Posezi po polnozrnatih štručkah, ovsenih kosmičih ter sadju, ki te bodo napolnili z energijo za športne aktivnosti. Po športu pa je mišice potrebno nahraniti z kakovostnimi beljakovinami. Le te poskušaj enakomerno uživati skozi cel dan, po treningu pa na njih nikakor ne pozabi.

SLABE MAŠČOBE NADOMESTI Z DOBRIMI

Slabe maščobe zavirajo prebavo in našemu telesu na naredijo nič dobrega. Izogibaj se ocvrtim jedem, masni hrani ter preobilnim sladicam. Takšna hrana povzroči, da smo utrujeni ter brezvoljni in nikakor ni primerna za športnike. Izogni se torej slabim maščobam, privošči pa si avokado, oreščke ter losos in svojemu telesu zagotovi dobre maščobe, ki so osnova zdrave prehrane.

SPIJ DOVOLJ TEKOČINE

Mladi športniki med treningi z znojenjem porabijo veliko tekočine. Zato je zelo pomembo, da dovolj piješ čez dan, še posebej pred treningom ali tekmo, ter seveda po končani telesni aktivnosti, da se izogneš dehidraciji.

POMEMBEN JE TUDI ČAS

Poleg tega kaj ješ, je pomembno tudi kdaj ješ. Naše telo potrebuje dve do tri ure, da prebavi obrok pred športno aktivnostjo. Pol ure pred treningom ali tekmo si lahko privoščiš žitno ploščico, da boš imel dovolj energije.

Nasvete o zdravi prehrani se seveda poskušaj v osnovi čimbolj držati, vendar pa se občasno lahko pregrešiš in se nadgradiš za trud. J